Miért érdemes CSOK igénybevételével ingatlant vásárolni vagy építeni?

Új építésű ingatlan vásárlása/építése esetén az 5%-os Áfa-t a Magyar Államkincstár fizeti, az Áfa összege az önerőt növeli.

Új építésű ingatlan vásárlása (építése, amennyiben generálkivitelezővel történik) esetén amennyiben az ingatlancél CSOK igénybevételével valósul meg, függetlenül az igénybevett CSOK összegétől (600 000 – 10 000 000Ft),

  • vásárlás esetén az 5%-os Áfa összegét a bankon keresztül a Magyar Államkincstár folyósítja az eladó részére
  • építés esetén a hitel egyes részfolyósításaival a bank az 5%-os Áfa összegét az építtetőnek visszautalja

Új építésű ingatlan vásárlása (építése) esetén így az önerő, az ÁFA összegével növelhető.

Illetékmentesség

Új vagy használt ingatlan vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, amennyiben CSOK igénybevétele történik.

Két vagy többgyerekes CSOK-hoz tartozó támogatott hitel lehetősége

Új vagy használt ingatlan vásárlása (új építése), két vagy többgyerekes CSOK igénybevétele esetén

  • két meglévő vagy vállalt gyermek esetén max. 10 000 000 Ft,
  • három meglévő vagy vállalt gyermek esetén max. 15 000 000 Ft

támogatott hitel igényelhető. A támogatott hitel kondíciói bővebben itt elérhetők. A teljes hiteligényből így akár 10-15 000 000 Ft összeg, támogatott hitelből valósítható meg.

Amennyiben lakáscélú hitel igénybevétele történt, úgy a folyósítást követő (akár a meglévő vagy vállalt gyermeken felül nem vállaltan született) gyermek születésekor különböző mértékben jelzáloghitel elengedésre kerülhet sor.

Amennyiben lakáscélú hitel igénybevétele történt, úgy lehetséges lakáscélú hiteltörlesztés támogatás igénybevételére. Ennek mértékéről és mikéntjéről keresse kollegáinkat itt.

Meglévő gyermek esetén a CSOK összege teljes egészében, vállalt gyermek esetén bizonyos esetekben a CSOK összegével az önerő növelhető.

Bár a CSOK összege az önerőt növeli, bizonyos esetekben a fedezeti oldal alapján igénybe vehető hitelösszeget a bankok csökkenthetik meghatározott szorzókkal. Az pontos összeg meghatározásához keresse szakértőnk segítségét itt.